Wandelroutes


Maak hieronder uw keuze uit een van onze thema wandelroutes, deze routes staan bewegwijzerd in het veld.

Drenthepad (329 km)

Het Drenthepad is de enige lange afstand wandelroute die door uitsluitend Drenthe loopt. Al wandelend wordt de historie van Drenthe ontdekt, waaronder hunebedden, maar ook de recentere geschiedenis zoals het ontstaan van de rechtspraak in Drenthe.

Bekijk route

Stellingenpad (263 km)

Twee Nationale Parken, het Drents-Friese Wold en de Weerribben-Wieden, worden gelinkt aan de Maatschappij van Weldadigheid en aan de overgebleven schansen van de Friese Waterlinie.

Bekijk route

Hünenweg (325 km)

Deze cultuurhistorische lange afstand wandelroute loopt tussen Osnabrück en Groningen. Ervaar de schoonheid van de typische landschappen van het noordwesten.

Bekijk route

Bijvoetpad (15,0 km)

Het Hunebedcentrum in Borger is het startpunt van een mooie wandeling langs zes hunebedden en dé plek om van alles over de hunebedden te weten te komen. Drentser wordt het niet.

Bekijk route

De Horst (12,0 km)

In het noorden van Drenthe ingeklemd tussen de provinciegrenzen van Groningen kun je mooi wandelen. Tijdens wandelroute De Horst kom je langs prachtige gebouwen. Vanuit Peize wandel je via De Horst richting Eelde en loop je door het buitengebied terug.

Bekijk route

Dorp en Veld (14,0 km)

Wat hebben de Hondsrug en een oude spoorlijn met elkaar te maken? Tussen Gieten en Gasselte wandel je over beide. Bij de Dorp en Veldroute waan je je terug in de ijzertijd tussen de grafheuvels en volg je het traject van de trein een eeuw geleden.

Bekijk route

Emmerdennen (9,0 km)

Winkels, hunebedden, grafheuvels en bos: je krijgt het allemaal te zien. Bij Emmen denk je aan WILDLANDS Adventure Zoo. Maar wist je dat Emmen tien hunebedden telt en dat je tijdens jouw wandeling een van de grootste hunebedden van Drenthe tegenkomt?

Bekijk route

Landgoederen De Wijk (10,0 km)

Het dorp De Wijk heeft zich ontwikkeld rond een aantal landgoederen. De sfeer van deze statige huizen is in deze route duidelijk voelbaar. Prachtige landhuizen en mooie vergezichten over het Reestdal zijn de ingrediënten van deze wandeling.

Bekijk route

Landgoederen Eelde (17,0 km)

Landgoederen, havezaten en villa’s zover het oog rijkt. De wandeling ‘Landgoederen Eelde’ doet zijn naam eer aan en brengt je langs Drentse geschiedenis. Geniet tussendoor van de meren en het prachtige buitengebied rondom Paterswolde en Eelde.

Bekijk route

Naar Siberie en weer terug (13,0 km)

Heb je ooit door Siberië gewandeld zonder de landsgrenzen te hoeven passeren? Heb je wel eens gehoord van Zwartschaap, Stadterij en Stuifzand? Je gaat het allemaal ontdekken tijdens de wandeling ‘Naar Siberië (en weer terug).

Bekijk route

Oude Diep (19,0 km)

Heden en verleden wisselen elkaar af tijdens deze wandelroute. De indrukwekkende monumenten en gedenkplaatsen herinneren ons aan trieste gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De mooie natuurgebieden brengen ons terug in het heden.

Bekijk route

Rolder Es (10,0 km)

In vroeger tijden was reizen een hele onderneming, maar wandelaars verdwaalden hier nooit. De hoge toren van Rolde wees hen de weg. Veel is sindsdien veranderd, maar Rolde met zijn hoge toren en Balloo zijn karakteristieke brinkdorpen gebleven.

Bekijk route

Scharreveld (16,0 km)

Weilanden, akkers en bos wisselen elkaar af. Je passeert de Drentse buurtschappen Lieving, Makkum en Holthe en geniet van de natuurgebieden Holtherzand en Scharreveld. Sta even stil bij de kijkheuvel en kijk uit over het Scharreveld.

Bekijk route

Stadswandeling Assen (3,0 km)

De Stad der Paleizen route start bij het Drents museum waar de oorsprong van Assen ligt met het, inmiddels verdwenen, nonnenklooster, De route loopt langs historische gebouwen en de ‘paleizen’ van gegoede burgerij uit de 19e eeuw.

Bekijk route

Stadswandeling Coevorden (3,4 km)

Tijdens de Vestewandeling route wandel je door Coevorden, een middeleeuwse stad met een bijzonder historisch verleden. De stad moest zich door zijn strategische ligging, verdedigen tegen op de loer liggende vijandige overheersers.

Bekijk route

Stadswandeling Emmen (5,8 km)

Deze route loopt door de gezellige, moderne en verrassende stad Emmen. De bezienswaardigheden variëren van monumentale panden tot een prehistorisch hunebed.

Bekijk route

Stadswandeling Hoogeveen (5,6 km)

De Trommelslager route loopt langs bezienswaardige plekken en gebouwen in Hoogeveen die de geschiedenis van deze stad tot leven brengen. Een geschiedenis die verbonden is met de winning van turf.

Bekijk route

Stadswandeling Meppel (2,1 km)

Maak kennis met de Wevershoek tot Everdoek route, tijdens deze wandeling kom je langs de gezellige historische binnenstad van Meppel, de grachten, oude pakhuizen en de Meppeler toren.

Bekijk route

Tussen Frankrijk en Egypte (8,6 km)

Op één dag wandelen door Frankrijk en kuieren door Egypte. Dit kan rond het Friese dorp Nijeberkoop, dichtbij Drenthe. Daar liggen straten met de fraaie namen Frankrijk en Egypte. Je wandelt door jonge natuur gecombineerd met oude historie.

Bekijk route

Westerbork-Zwiggelte (15,0 km)

Deze route begint in het dorp Westerbork, loopt door het oeroude beekdal van de Westerborkerstroom en het esdorp Zwiggelte, waar het oorspronkelijke open karakter met bezienswaardige boerderijen bewaard is gebleven.

Bekijk route

Zuiderkluft (22,0 km)

In Beilen kun je de veters nog eens goed strikken voor de Zuider Kluftroute. Aan afwisseling geen gebrek. Open velden, prachtige vergezichten, zandverstuiving, hei en bos. Het hart van Drenthe heeft veel te bieden voor wandelaars.

Bekijk route

Deze website gebruikt cookies (en vergelijkbare technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren, als ook voor social media. Door verder gebruik te maken van onze website, gaat u hiermee akkoord.
Deze website gebruikt cookies. Doorgaan betekent akkoord.