Fietsroutes


Maak hieronder uw keuze uit een van onze thema fietsroutes.

10 Dorpen

Deze route start in Hoogeveen en loopt door 10 dorpen die rond Hoogeveen gelegen zijn. Net als Hoogeveen hebben de meeste van deze dorpen een veenkoloniale achtergrond wat nog duidelijk zichtbaar is in het rechthoekige landschap.

Bekijk route

Arnica

Genieten van het uitzicht vanaf het hoogste punt van Drenthe: de VAM-berg. Fietsen door Siberië. Aan afwisseling geen gebrek tijdens deze fietsroute. Eenmaal afgedaald van de berg fiets je door fraaie Drentse dorpjes en prachtige stuifzandgebieden.

Bekijk route

Beilerdingspel

Fiets van natuurgebied naar natuurgebied in het voormalige middeleeuwse Beilerdingspel. Drenthe was destijds opgedeeld in 6 rechtsgebieden: de dingspelen. Beilen lag in het hart van het Beilerdingspel waar deze fietsroute begint en eindigt.

Bekijk route

Boom en Beekdalroute

De fietsroute ‘Boom en Beekdal’ brengt je in gevangenisdorp Veenhuizen. Bezoek het museum en laat het bijzondere verhaal tot je doordringen. En geniet van de prachtige omgeving met de dorpen Roden en Norg en van de havezaten bij Paterswolde en Eelde.

Bekijk route

Bruingoud

Oude boerderijen, veengebieden, herinneringen aan de oliewinning, een voormalige turfstrooiselfabriek en een smalspoor kom je allemaal tegen tijdens de mooie en afwisselende fietstocht op de grens van Drenthe en Duitsland.

Bekijk route

De Runde

Ervaar de stilte, verlatenheid en de eindeloze uitzichten in het veengebied op de grens van Zuidoost Drenthe en Duitsland. Om daarna weer terug te keren in de bruisende stad Emmen.

Bekijk route

Drents Friese Wold

De Drents-Friese Wold route loopt door het één na grootste aaneengesloten bosgebied van ons land: Nationaal Park Drents-Friese Wold. Maar er is onderweg meer te zien: zandverstuivingen, vennetjes, heide, moeras en het typische esdorpenlandschap.

Bekijk route

Drentsche Aa

Deze route door het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa voert door het stroomdal van de Drentsche Aa; één van de meest gave, meanderende bekenstelsels van Nederland. In Drenthe heeft de beek de naam van het dorp waar hij langskomt.

Bekijk route

Drentse Bosroute

De Drentse Bos fietsroute voert grotendeels door de boswachterijen bij de mooie plaatsjes Grolloo, Hooghalen en Schoonloo. Maar ook kom je tijdens de fietstocht langs het indrukwekkende Kamp Westerbork en bijzondere radiotelescopen.

Bekijk route

Dwingelderveld route

Deze 45 km lange fietsroute loopt vanuit Dwingeloo door het Nationaal Park Dwingelderveld: het grootste, natte heidegebied van West-Europa.

Bekijk route

Echtenerroute

Een gevarieerde fietsroute met het dorp Echten als startplaats. Het landschap laat een keur aan bos, heide, beekdal en weidse vergezichten zien. Ook fiets je door Hoogeveen. Een stad met een veenkoloniaal verleden.

Bekijk route

Ellertsveld

Waterpret, hunebedden en de spannende sage over de rovende reuzen Ellert en Brammert komen allemaal aan bod tijdens deze gevarieerde fietsroute. Dat maakt deze route interessant voor jong en oud.

Bekijk route

Emmelkamp

Grensoverschrijdend fietsen vanuit Zuidoost Drenthe naar het Duitse Emlichheim. Het dorp Schoonebeek bekend geworden door de vondst van olie en de middeleeuwse vestingstad Coevorden liggen ook op de route.

Bekijk route

Flintenroute

Flinten zijn zwerfstenen. Langs de route kom je deze veelvuldig tegen. De eerste boeren in Drenthe hebben van de grote stenen hunebedden gemaakt; de kleintjes zijn gebruikt voor de aanleg van paden en wegen.

Bekijk route

Havelterbergroute

De Havelterbergroute is een afwisselende fietstocht door landelijk Drenthe. Je komt door karakteristieke dorpen zoals Havelte en Ruinerwold afgewisseld met stille natuurgebieden en het lieflijke culturele stadje Meppel.

Bekijk route

Heerlijkheid Ruinen

De route loopt door de voormalige Heerlijkheid Ruinen. Onderweg fiets je door de boswachterij Ruinen met bos- en heidegebieden en oude esdorpen. Een route met veel statige, monumentale boerderijen.

Bekijk route

Historische TT fietsroute

Voel je voor één dag TT-held en beleef de oude TT race zoals de eerste rijders dat vele decennia geleden deden tijdens de Tour de TT. Op de fiets geniet je van al het moois dat Drenthe te bieden heeft en rijd je ook over de twee vroegere TT circuits.

Bekijk route

Hunze

De Hunzevallei, grafheuvels, natuurgebieden, een boswachterij, een museumspoorlijn, kleine kerkjes en hunebedden: je krijgt het allemaal te zien tijdens de fietstocht op de provinciegrens van Groningen en Drenthe over de Semslinie.

Bekijk route

Klenckeroute

De Klencke is een landgoed en één van de zeven resterende Drentse havezaten. Het is eigendom van Natuurmonumenten en bestaat uit de in oorsprong 13-eeuwse havezate met gracht, een aantal boerderijen en het 450 hectare grote landgoed met o.a. cultuurgrond

Bekijk route

Lenten

Fietsen vanuit Zuidlaren met zijn legendarische ‘Berend Botje’ en eeuwenoude brinken. Op De Hondsrug ontmoet je oude esdorpen en bossen. Vervolgens fiets je het drassige beekdal van de Hunze in.

Bekijk route

Meren en Madenroute

De Meren en Madenroute leidt je langs het Paterswoldsemeer en Leekstermeer. Het gebied tussen de meren in wordt ‘De Onlanden’ genoemd. Het gebied is ingericht als natuurgebied en waterberging. Oude riviertjes en slenken zijn in ere hersteld.

Bekijk route

Orvelter fietsroute

De Drentse Hooglanden bieden kilometers aan schilderachtige landschappen met heideheuvels, bossen en Schotse Hooglanders. Deze fietsroute gaat door museumdorp Orvelte, Westerbork en Zweelo o.a. Geniet van de prachtige uitzichten en laat je verrassen...

Bekijk route

Paterswoldsemeer

De Paterswoldsemeerroute laat je genieten van polderlandschap, meren, vogels, landgoederen, havezaten én van het levendige centrum van Groningen. De fietstocht start en eindigt in Drenthe met tussendoor een uitstapje naar de provincie Groningen.

Bekijk route

Reestdalroute

Fietsen door het schitterende Reestdal op de grens van Drenthe en Overijssel. Het riviertje De Reest kronkelt als een levensader door dit eeuwenoude gebied. Een variatie aan dorpen, landgoederen, bos, heide en bloemrijke graslanden wisselen elkaar af.

Bekijk route

Roldertorenroute

De Roldertoren fietsroute voert letterlijk langs grote hoogtes.. Zo leidt deze route langs het bekende Boomkroonpad waarbij je tot 22 meter boven de grond kunt genieten van een prachtige omgeving.

Bekijk route

Stroomdalroute

De Stroomdalroute voert je door het stroomgebied van de Drentsche Aa. Je maakt tijdens deze fietstocht kennis met een prachtig gebied dat nog veel kenmerken bezit van het oorspronkelijke Drentse landschap: oude brinkdorpen, bos, heide, zandverstuivingen.

Bekijk route

Veenwolds

Afwisselend fietsen door bossen, heide en velden. De Veenwoldsroute loopt over de provinciegrens van Drenthe en Friesland. Je fietst door de bossen van Appelscha, de velden van Oosterwolde en Fochteloo en langs het heidegebied van het Fochtelooërveen.

Bekijk route

Weldadig rondje

Beleef en ervaar de Vrije Koloniën van Weldadigheid. Deze fietstocht 'Weldadig Rondje' van 36 kilometer leidt u langs bijzondere monumenten in de Vrije Koloniën van Weldadigheid Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord.

Bekijk route

Deze website gebruikt cookies (en vergelijkbare technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren, als ook voor social media. Door verder gebruik te maken van onze website, gaat u hiermee akkoord.
Deze website gebruikt cookies. Doorgaan betekent akkoord.