TOP 't Onland


Even terug in de tijd


Het Onland

Het Onland is gelegen in de Wrange, een fraai stukje Achterhoek tussen Doetinchem en Gaanderen. Het Onland is al sinds 1790 herberg voor de voerlui die tijdens hun rit de paarden lieten rusten en om de innerlijke mens te verzorgen, om daarna hun reis te kunnen voltooien. Rond 1950 werd in de tijd, dat de koeien buiten graasden de deel omgebouwd tot een zaal voor feesten.
Jaren later is het boerenbedrijf gestopt om plaats te maken voor het horecabedrijf. Bijna het gehele pand is in 1980 verwoest door een felle brand en herbouwd in originele staat.


De Koekendaal

Het bosgebied tussen Doetinchem en Gaanderen. De Koekendaal bestaat uit loof- en dennenbos met een bijenweide, speelweide, dierenweide, kinderboerderij en akkers. De speelweide en dierenweide omvatten 13 ha. van de Koekendaal. In het bosgebied kunt u heerlijk wandelen.


Landgoed de Slangenburg

Tussen Doetinchem en Varsseveld ligt landgoed de Slangenburg. Dit uitgestrekte gebied (600 hectare) wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Een prachtig landgoed waar cultuur en natuur samenkomen. Het bestaat uit een karakteristiek kasteel, bossen, een park met vijvers, een boomgaard en reusachtige eiken. De lanen, vijvers en grachten zijn in de 17e eeuw volgens een sterk geometrisch patroon aangelegd. Het kasteel, een schoolvoorbeeld van zeventiende-eeuwse bouwkunst in Nederland, doet nu dienst als gastenverblijf voor de Benedictijner monniken. Het kasteel staat echter gastvrij open voor iedereen die verlangt naar rust, stilte, bezinning en goede zorg. De Benedictijner monniken zelf wonen in de Sint Willibrord abdij die op 20 minuten lopen vanaf het kasteel ligt.